|
|
SKŁADNIKI |
WYKONANIE |
Minimum 8 PORCJI Mięso wołowe mielone 1kg Pieczarki 0,5kg Ziemniaki 1kg Cebula 2szt. Czosnek 2 ząbki Koncentrat pomidorowy 2 łyżki Ser żółty do posypania- garść Sól, pieprz, przyprawa włoska, gałka muszkatołowa Masło klarowane 1 łyżeczka
|
· Ziemniaki dobrze wyszorować, jeśli mają cienką skórkę nie trzeba ich obierać. · Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce do mizerii tak, by powstały cieniutkie talarki. · Ułożyć ziemniaki na dnie formy do pieczenia (można ją wyłożyć papierem do pieczenia). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
· Posiekać drobno 1 cebulę i lekko poddusić na patelni by zmiękła. · Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć minutę. · Dodać mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz i przyprawę włoską. · W czasie smażenia posiekać drugą cebulę i pokroić pieczarki w cienkie plastry. · Gdy mięso jest już zrumienione, sprawdzić doprawienie i wyłożyć do formy do pieczenia na warstwę ziemniaków. · Włączyć piekarnik na 200stopni.
· Na tej samej patelni usmażyć na odrobinie masła posiekaną cebulę i gdy stanie się lekko złota dodać pieczarki. · Pod koniec smażenia pieczarek doprawić je solą i pieprzem (wcześniej nie należy tego robić, bo puszczą soki i zamiast się smażyć będą się dusić). · W czasie smażenia pieczarek zetrzeć drugą połowę ziemniaków na cienkie talarki.
· Gotowe, zrumienione pieczarki wyłożyć na warstwę mięsa i przykryć warstwą ziemniaków. · Ziemniaki posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową. · Zapiekankę przykryć pokrywką lub folią aluminiową. · Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 45 minut, zaglądając do niej co 15 minut, by sprawdzić czy ziemniaki już są gotowe (mają być miękkie, wręcz maślane). · Na ostatnie 10 minut pieczenia zdjąć folę, by zrumienić wierzch zapiekanki. |
NA WYNOS / DO PRACY |
|
· Do pracy zabrać nie zrumienioną zapiekankę. · Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić grzanie na maksymalną temperaturę i podgrzewać 10 minut. W tym czasie zapiekanka się zrumieni. |
|
UWAGI |
|
Ta zapiekanka wymaga dość sporo pracy i stania nad garami, ale jest bardzo pożywna, sycąca i powstaje ogromna porcja, która wystarczy na więcej niż jeden obiad. |